Mąka pszenna i żytnia

Jednym z produktów, który w kuchni wykorzystywany jest niezwykle często jest mąka. Wskazać można jej kilkanaście rodzajów. Jednak najbardziej popularne a zarazem najbardziej znane to mąka pszenna oraz mąka żytnia. Oba wymienione rodzaje mąki zalicza się do tak zwanych mąk chlebowych. Mąka pszenna wykorzystywana jest najczęściej. Jej ogromną zaletą jest to, że jest lekkostrawna. W swoim składzie zawiera witaminy z grupy B oraz bardzo cenną witaminę PP. w mące pszennej odnajdziemy gluten. Z tego względu jest ona niewskazana dla tych osób, które są na niego uczulone. Oprócz glutenu w mące pszennej znajdziemy także skrobię. To właśnie zawartość skrobi sprawia, że wypieki, które powstają na bazie mąki pszennej są tak bogate w kalorie. To właśnie skrobia sprawia, że dania, które zostały przygotowane z mąki pszennej tak szybko nas sycą, ale to także ona sprawia, że jeżeli tej mąki będzie w naszej diecie za dużo to z pewnością przytyjemy. Mąka żytnia jest idealna do wyroby produktów mącznych dla tych osób, które walczą z miażdżycą. Zawiera ona bowiem ogromne ilości alkaloidów, które sprawiają, że obniżeniu ulega poziom cholesterolu. Mąka żytnia cechuje się większą ciężkostrawnością niż mąka pszenna. Pieczywo przygotowane z mąki żytniej dużo szybciej da nam uczucie sytości. Aby przygotować wypieki z mąki żytniej zawsze trzeba najpierw zrobić zakwas.

Both comments and pings are currently closed.