Krótko o ziemniakach

Podstawą wyżywienia w polskiej kuchni od dawna są ziemniaki. Ziemniaki wykorzystujemy w naszej kuchni do przygotowywania wielu potraw. Są dodatkiem do zup, podajemy je jako dodatek do dań mięsnych, przygotowujemy sałatki lub zapiekanki. Przygotowując potrawy z ziemniaków warto kierować się kilkoma zasadami, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Obrane bulwy ziemniaków po obraniu w kontakcie z powietrzem, szybko ciemnieją. Dlatego obierając ziemniaki wkładamy je natychmiast po obraniu do zimnej wody. Nie trzymajmy ich jednak w tej wodzie zbyt długo. Długo przetrzymywane stracą część witaminy C. Z młodych ziemniaków nie warto przygotowywać puree. Młode ziemniaki najsmaczniejsze są podawane z wody z dodatkiem masła i świeżo posiekanego koperku. Bulwy ziemniaków powinno obierać się jak najcieniej, to właśnie pod skórką kryje się najwięcej witamin. Grubiej obieramy tylko ziemniaki w zimie. Najlepiej jest, właśnie ze względu na witaminy i składniki mineralne, gotować ziemniaki w mundurkach. Tak ugotowane ziemniaki zachowują nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale są także najsmaczniejsze w sałatkach. Pamiętajmy, że gotując zupę ogórkową czy kapuśniak, ziemniaki dodajemy ugotowane w oddzielnym garnku. Dodane do zupy w stanie surowym będą twarde. Ziemniaki zalewamy wodą, tak aby były nią pokryte najwyżej na 1 cm, możemy też gotować je wrzucając do uprzednio zagotowanej wody.

Both comments and pings are currently closed.