Krótko o rybach morskich

Spośród morskich ryb najczęściej kupowaną rybą w Polsce jest dorsz. Mięso dorsza jest białe i delikatne. W sklepach bez trudu dostaniemy tuszki lub filety z dorsza oraz dorsza wędzonego lub mrożonego, a nawet świeżego. Dorsza możemy smażyć, gotować, a wędzonego dodać do sałatki. W polskich sklepach przez cały rok dostaniemy również mrożone tuszki lub filety z morszczuka. Jędrne mięso morszczuka możemy smażyć, a gotowane lub pieczone dodać do sałatek lub wykorzystać do przygotowania pasty do smarowania pieczywa. Spośród wielu gatunków dostępnych na naszym rynku ryb morskich bardzo cenioną rybą jest łosoś bałtycki. W ofercie handlowej dostępne są tuszki, filety lub dzwonka. Łososia kupimy także wędzonego. Ta tłusta, aczkolwiek smaczna ryba, może być wędzona, gotowana lub smażona. Z łososia możemy przygotować rybny pasztet lub przyrządzić z niego carpaccio. W wielu polskich restauracjach dostaniemy także potrawy z halibuta. Halibut to ryba o niezwykle delikatnym mięsie, która podobnie jak łosoś może być podawana na surowo. W kuchni staropolskiej bardzo popularną rybą był turbot. Dziś ryba ta nie jest popularna w naszym kraju, bez trudu zjemy ja jednak w europejskich restauracjach. Popularną i dostępną w ciągu całego roku rybą jest śledź. Świeży śledź jest rybą idealną do smażenia. W sklepach najczęściej dostępny w postaci solonych filetów.

Both comments and pings are currently closed.