Krokiety z kurczaka

Czasem pozostają nam z obiadu resztki gotowanego kurczaka. Możemy wykorzystać je do przygotowania smacznych krokietów. Musimy przygotować 120 g gotowanego mięsa kurczaka, 50 g szynki, pęczek kolendry, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz, bułkę tartą, jajko i olej do głębokiego smażenia oraz 4 łyżki mąki, 50 g masła i 200 ml mleka. Z tych składników przygotujemy sos beszamelowy. Mięso kurczaka mielimy, szynkę kroimy w kostkę. W rondelku z grubym dnem (lub w teflonowym) rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy przez chwilę, zwracając uwagę, aby nie zrumieniła się mąka. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dolewamy mleko. Musimy cały czas mieszać, bo inaczej utworzą się nam grudki. Kiedy dodamy całe mleko, rondelek ponownie stawiamy na ogniu, podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania się sosu. Zdejmujemy z ognia i do sosu dodajemy mięso z kurczaka, pokrojoną szynkę, posiekaną kolendrę, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Wszystko starannie mieszamy i przekładamy na talerz. Masę wstawiamy do 3 godziny do lodówki, możemy także zostawić ją w lodówce na noc. Roztrzepujemy na talerzu jajko, na drugi wsypujemy tartą bułkę. Zwilżamy wodą dłonie i formujemy z masy niewielkie krokieciki. Obtaczamy je najpierw w jajku, a następnie w tartej bułce. Uformowane krokieciki schładzamy w lodówce przez godzinę. Krokieciki smażymy na złoty kolor w dużej ilości rozgrzanego oleju. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu i podajemy.

Both comments and pings are currently closed.