Konserwowanie przez solenie

Jedną z najstarszych metod konserwowania owoców i warzyw jest ich solenie. Ten sposób konserwowania polega na nasyceniu tkanek warzyw stężonym roztworem soli. Solenie zapobiega lub znacznie hamuje rozwój drobnoustrojów. Powierzchnię solonych warzywa zalewa się dodatkowo cienką warstwą oleju. Uniemożliwia to przenikanie powietrza. Solone warzywa możemy dodawać do wywarów, sosów czy zup. Przedtem jednak musimy usunąć z nich nadmiar soli. Możemy to zrobić mocząc nasolone warzywa w wodzie. Jednak postępując w ten sposób spowodujemy, że warzywa stracą rozpuszczalne w wodzie witaminy i składniki mineralne. Dlatego lepiej jest dodawać warzywa wyjęte z solanki bez uprzedniego ich płukania, w zamian za to nie dodajemy już do potrawy soli. W ten sposób możemy zakonserwować na zimę koperek lub mieszane warzywa. Do przygotowania mieszanki solonych warzyw będziemy potrzebować 600 g marchwi, po 150 g pietruszki i selera, 80 g natki pietruszki, 20 g liści selera i 170 g soli. Warzywa myjemy, obieramy i jeszcze raz myjemy. Czyste warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki. Przygotowujemy słoiczki o pojemności 0,25 l. Na podaną ilość warzyw musimy takich słoiczków przygotować 4. Starte warzywa mieszamy dokładnie z solą i układamy w słoiczkach, mocno je ugniatając za pomocą drewnianej łyżki. Jeżeli chcemy przygotować solony koperek wystarczy opłukany i osączony koperek drobno posiekać, a następnie układać go warstwowo w słoiczku, przesypując solą.

Both comments and pings are currently closed.