Konfitury z truskawek

Smak truskawek możemy zachować na zimowe dni przygotowując z nich latem pyszne konfitury. Do przygotowania truskawkowej konfitury potrzebujemy 2 kg truskawek, taką samą ilość cukru i 1/2 l wody. Dojrzałe i jędrne truskawki dokładnie myjemy i osączamy, usuwamy szypułki. Przekładamy do miski i zasypujemy 1/3 ilości podanego cukru. Zasypane owoce pozostawiamy na kilka godzin. W płaskim i szerokim garnku gotujemy wodę, dodajemy do niej cukier i ciągle mieszając gotujemy aż do uzyskania gęstego syropu. Do syropu wkładamy partiami truskawki wraz z sokiem, który puściły. Doprowadzamy do wrzenia, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wstawiamy ponownie na ogień, jeszcze raz zagotowujemy i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień doprowadzamy do zagotowania i gotujemy kilka minut. W trakcie gotowania potrząsamy garnkiem, wykonując koliste ruchy, nie mieszamy. Zbieramy tworzącą się na powierzchni pianę, odstawiamy do następnego dnia. Następnego dnia powtarzamy cały proces gotowania raz jeszcze. Gotowanie konfitury zakańczamy w chwili, gdy owoce są już szkliste. Gorące konfitury przekładamy do wyparzonych wrzącą wodą lub wyprażonych w piekarniku, jeszcze ciepłych słoików. Słoiki z konfiturą przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Raz w tygodniu sprawdzamy, czy na powierzchni słoików nie tworzy się pleśń. W przypadku pojawienia się pleśni, konfiturę należy wyrzucić. Na konfiturę najlepsze są ciemne odmiany truskawek.

Both comments and pings are currently closed.