Jesień należy do jabłek

Jesień to w Polsce z całą pewnością pora roku należąca do jabłek. Jabłka, które uważane są przez wielu za nasz narodowy owoc, występują w wielu odmianach, które różnią się między sobą nie tylko wyglądem ale przede wszystkim smakiem. Jest to owoc, który jest stosunkowo tani, a jego ogromną zaletą jest łatwość z jaką jest dostępny. Dlatego też jesień nie może się w polskich domach obyć bez szarlotki. Aby przygotować doskonałe ciasto na szarlotkę potrzebujemy szklankę pszennej mąki oraz tyle samo mąki krupczatki, 125 gram zimnego masła, trzy żółtka, trzy łyżki cukru (aby szarlotka miała bardziej wyrafinowany smak możemy sięgnąć po cukier brązowy), szczyptę soli oraz cztery łyżki zimnej wody. Przesianą mąkę wraz z solą i masłem należy posiekać na dość drobne okruchy. Następnie w składnikach należy zrobić dołek, w który należy wlać jajka, które uprzednio wymieszaliśmy z wodą. Zagniecione ciasto powinno się chłodzić w lodówce przez około pół godziny. Aby przygotować farsz potrzebujemy półtora kilograma jabłek (najlepsza jest szara reneta oraz antonówka), szklankę cukru (jeśli lubimy mniej słodkie ciasta możemy użyć nieco mniej cukru), łyżeczkę cynamonu oraz łyżkę masła. Obrane ze skórki i starte na tarce jabłka należy przesmażyć na maśle aż zaczną się rozpadać. Następnie dosypujemy do nich cukier i cynamon.

Both comments and pings are currently closed.