Jaki tłuszcz wybrać

Tłuszcz jest w kuchni elementem obowiązkowym. Trudno bowiem wyobrazić sobie przygotowywanie wielu posiłków bez jego użycia. Aby jednak posiłki były zdrowe warto bliżej przyjrzeć się poszczególnym rodzajom tłuszczów, których możemy używać w kuchni. Jeśli chcemy kupić masło mamy do wyboru jego dwa rodzaje: masło śmietankowe oraz masło extra. Masło śmietankowe wytwarzana się ze słodkiej śmietanki. Zawiera ono w sobie 72% tłuszczu. Mało ekstra produkuje się ze śmietany, która została ukwaszona. Zawiera ono aż 82% tłuszczu. Warto jednak podkreślić, że ten rodzaj masła cechuje się o wiele mniejszą zawartością laktozy. Dlatego też osoby, które po laktozie mają problemy żołądkowe powinny sięgać właśnie po masło extra. Kiedy chcemy kupić dobre i przede wszystkim prawdziwe na masło na opakowaniu powinniśmy znaleźć właśnie taki napis. Bardzo często bowiem w opakowaniach, które bardzo przypominają te od masła znajdują się produkty, które obok masła nawet nie leżały. Jeśli preferujemy margarynę zawsze powinniśmy dokładnie sprawdzić jej skład. Należy unikać margaryn, do których dodano soli. Złym wyborem są także margaryny, które zawierają przeciwutleniacze, emulgatory czy konserwanty. Nie wskazana jest także margaryna, która jest bogata w sztuczne barwniki. Szukając zdrowego tłuszczu powinniśmy sięgać po olej rzepakowy bądź oliwę z oliwek.

Both comments and pings are currently closed.