Jak zacząć przygodę z pieczeniem

Każdy kto chciał upiec własnoręcznie ciasto musiał to kiedyś zrobić po raz pierwszy. Pieczenie to trudna sztuka, której jednak można się nauczyć. Trzeba jedynie przestrzegać kilku ważnych reguł. Przede wszystkim trzeba sobie uświadomić, że pieczenie jest zupełnie inną sztuką kulinarną niżeli gotowanie. Jeśli gotujemy sos czy przyrządzamy jakąś pieczeń zawsze możemy sobie pozwolić na pewną dowolność. Możemy zastosować nieco inne przyprawy czy na przykład dodać do sosu suszone śliwki. W przypadku pieczenia ciasta nie ma żadnego miejsca na dowolność. Zawsze trzeba się ściśle trzymać przepisu. Jeśli zapomnimy dodać jakiś składnik lub damy go za dużo może okazać się, że zamiast pysznego ciasta otrzymaliśmy zakalec. Przystępując do nauki pieczenia ciasta trzeba także liczyć się z porażkami, które zdarzają się nawet najlepszym. Jeśli jakieś ciasto się nam nie uda warto dokładnie przeanalizować przepis i zastanowić się czy zrobiliśmy wszystko tak jak było w nim podane. Decydując się na naukę pieczenia ciasta koniecznie trzeba też pamiętać o tym aby zacząć od ciast prostych. Nie porywajmy się od razu na tort weselny czy trudne ciasto zaparzane bo z pewnością skończy się to klapą. Dobrą propozycją dla początkujących jest na przykład szarlotka biszkoptowa. To ciasto naprawdę jest bardzo trudno zepsuć.

Both comments and pings are currently closed.