Jak właściwie przygotować cielęcinę

Cielęcina nie należy do tanich mięs, dlatego przygotowywane z niej eskalopki czy wiedeńskie sznycle jadamy dość rzadko. Jeśli jednak zdecydujemy się przyrządzić potrawy z cielęciny, pamiętajmy, że jest to mięso o delikatnym smaku. Dlatego smak cielęciny warto zaostrzyć poprzez trwające od 4 do 6 godzin marynowanie. Cielęcinę marynujemy tak krótko, ponieważ wchłania ona smaki w niezwykle krótkim czasie. Taki czas marynowania jest więc wystarczający. Cielęcina to mięso bardzo chude, marynatę do niej przygotowujemy więc na bazie oleju lub oliwy. Olej lub oliwę możemy częściowo zastąpić winem. Do marynaty możemy dodać otartą skórkę z cytryny. Smak cielęciny poprawi także dodatek musztardy, najlepiej zrobimy korzystając z musztardy gruboziarnistej. Do marynaty możemy także dodać marchew, cebulę seler i oczywiście lubczyk lub majeranek. Potrawy z cielęciny podajemy z dodatkiem gotowanych warzyw. Idealnym dodatkiem do cielęciny są szparagi. Do cielęciny wybornie smakują także ostre sosy: musztardowy lub chrzanowy. Z cielęciny przygotujemy nie tylko dobrze znanego sznycla po wiedeńsku, ale także faszerowaną roladę. Do przygotowania takiej rolady najlepszy jest mostek. Farsz do rolady najlepiej jest przygotować z mięsa wieprzowego. Gotową do pieczenia roladę możemy też obłożyć cienkimi plasterkami boczku.

Both comments and pings are currently closed.