Jak upiec struclę makową

Na święta Bożego Narodzenia wiele pań domu przygotowuje roladę z drożdżowego ciasta, czyli makową struclę. Makową struclę formuje się z rozwałkowanego cienko płata ciasta drożdżowego, które pokryte jest masą makową. Zwinięte w rulon ciasto dobrze jest zawinąć w posmarowany tłuszczem papier. Uformowaną i zawiniętą w papier struclę układamy na blasze na pieczenia w taki sposób, aby miejsce, w którym ciasto zostało złączone oraz końce papieru znajdowały się na spodzie strucli. Zawijając struclę w papier, otrzymamy bardzo kształtne wypieki oraz zabezpieczy ciasto przed nadmiernym zrumienieniem powierzchni ciasta. Musimy jednak pamiętać o dość luźnym zawijaniu ciasta w papier tak, aby pozostała wolna przestrzeń pomiędzy papierem a ciastem. Nasza strucla będzie przecież jeszcze rosła. Wyjętą, świeżo upieczoną struclę odwijamy z papieru i układamy, najlepiej na deseczce, do wystudzeniu. Po wystudzeniu możemy naszą struclę posmarować lukrem i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową. Drożdżowe strucle możemy przygotować zamiast z masą makową także z masą z białego sera, z masą orzechową lub z prażonymi jabłkami. Drożdżowe strucle pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut, przed wyjęciem ich z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek jest suchy, nasza strucla jest gotowa.

Both comments and pings are currently closed.