Jak przygotowywać mięso cielęce

Cielęcina to jedno z najlepszych mięs, które jest jednak jadane przez nas rzadko. Wszystko przez dość wysoką cenę tego mięsa. Jeśli jednak zdecydujemy się ją kupić warto dokładnie wiedzieć jak należy ją przyrządzać. Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, że jest to mięso, które cechuje się bardzo delikatnym smakiem. Z tego też powodu trzeba ostrożnie stosować do niej przyprawy. Smak i aromat ma być jedynie delikatnie wyostrzony, ale w żadnym razie nie powinniśmy go zdusić. Decydując się na zamarynowanie cielęciny warto pamiętać, że mięso to powinno w marynacie przebywać maksymalnie sześć godzin. Do marynaty zawsze trzeba jednak dodać trochę tłuszczu. Dobrze sprawdzi się oliwa i olej rzepakowy. Do marynaty warto dolać odrobinę wina. Cielęcina świetnie komponuje się z owocami cytrusowymi. Dlatego też warto do marynaty dodać nieco startej skórki cytrynowej. Można także przed gotowaniem lub duszeniem obłożyć mięso cielęce plasterkami cytryny. Świetnym dodatkiem do cielęcina jest także gruboziarnista musztarda. Nie powinna jednak być ona zbyt ostra – może bowiem zagłuszyć smak mięsa. Spośród ziół warto do cielęciny dodać tymianek, lubczyk, majeranek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Doskonale z cielęcina komponuje się także estragon. Dania z cielęciny warto dodawać z lekkimi i bardzo delikatnymi dodatkami.

Both comments and pings are currently closed.