Jak przygotować jagnięcinę

Jednym z trudniejszych w przygotowaniu mięs jest z całą pewnością jagnięcina. W Polsce jada się ją najczęściej na Podhalu oraz w Bieszczadach. Jagnięcina jest z całą pewnością mięsem bardzo smacznym. Trzeba jednak umieć ją właściwie przygotować. Przede wszystkim niezależnie od tego, czy będziemy jagnięcinę piekli, gotowali czy smażyli powinna ona trafić do marynaty. Najprostszą, a zarazem jedną z najlepszych marynat do jagnięciny jest wino (czerwone lub białe), do którego dodajemy czosnek, oliwę z oliwek oraz trochę cebuli. Jagnięcina w takiej marynacie powinna spędzić około dwóch dni. Trzeba jednak pamiętać o tym aby trzymać ją w chłodzie. W przeciwnym razie może nam się zepsuć. Należy pamiętać także o tym aby kawałki mięsa raz na jakiś czas przekręcać. Dzięki temu marynata wsiąknie równomiernie w całe mięso. Jagnięcinę możemy po zamarynowaniu naszpikować. Najczęściej używa się do tego słoniny, boczku lub podgardla. W krajach należących do basenu Morza Śródziemnego szpikuje się jagnięcinę kaparami. Używa się do niej także bardzo dużo ziół. W krajach arabskich bardzo często przyrządza się jagnięcinę na słodko. Podczas pieczenie czy nawet smażenia polewa się mięso miodem. Można stosować także syrop cukrowy oraz syrop, który przygotowywany jest z daktyli. Takie dodatki nie tylko zmienią smak mięsa, ale nadadzą mu także przepięknego wyglądu.

Both comments and pings are currently closed.