Jak przygotować ciasto

Przygotowanie pizzy w domu nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Do przygotowania ciasta na domową pizzę potrzebujemy 30 gram świeżych drożdży (zamiast świeżych możemy użyć 7 gram drożdży suszonych), 2/3 szklanki ciepłej wody, 3 szklanki mąki pszennej i pół łyżeczki soli. Drożdże wkładamy do miseczki, dodajemy do nich połowę wody. Drożdże mieszamy z wodą aż się rozpuszczą i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże rosną, przesiewamy na stolnicę mąkę i robimy w niej dołek. Kiedy drożdże wyrosną wlewamy je do dołka, dodajemy sól i pozostałą wodę. Siekamy ciasto nożem, a kiedy składniki się lekko ze sobą połączą, zagniatamy ciasto rękami. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, do chwili aż stanie się gładkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski uprzednio posmarowanej oliwą. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na okrągły placek. Formujemy rant, który zapobiegnie wyciekaniu sosu. Przenosimy ciasto na blachę do pieczenia pizzy. Uformowane ciasto pozostawiamy na kwadrans, aby odpoczęło. Po tym czasie możemy już układać dowolnie wybrane składniki farszu. Z podanych składników otrzymamy pizzę dla dwóch, może nawet czterech osób. Wszystko zależy od naszego apetytu.

Both comments and pings are currently closed.