Jak panierować kotlety

Bardzo często na obiad podajemy kotlety, które przygotowujemy z piersi kurczaka lub indyka. Takie kotlety są nie tylko bardzo smaczne, ale również stosunkowo proste w przygotowaniu. Zazwyczaj podajemy je w różnorakiej panierce. Często jednak zdarza się, że podczas smażenia panierka odpada od mięsa, kruszy się i łamie. Na szczęście można tego problemu w bardzo prosty sposób uniknąć. Aby panierka nie odpadała od smażonych kotletów należy pamiętać o tym aby panierować je bezpośrednio przed położeniem na patelnię. Kotlety pod żadnym pozorem nie powinny się w bułce moczyć. Warto podkreślić, że nie powinny one leżeć opanierowane dłużej niż kilka minut. Trzeba bowiem wiedzieć, że bułka tarta, której najczęściej używamy do wykonania panierki na kotletach bardzo mocno wyciąga wilgoć z mięsa, ale także wchłania wilgoć z powietrza. Efekt jest taki, że nie tylko odpada nam panierka, ale także kotlet staje się twardy i niezwykle suchy. Panierka będzie się na kotlecie trzymała lepiej także wtedy, kiedy przed zanurzeniem kotleta w jajku oprószymy go zwykłą pszenną mąką z domieszką mąki ziemniaczanej. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji. Powinniśmy zawsze wziąć dwie porcje mąki pszennej i jedną porcję mąki ziemniaczanej. Po zastosowaniu się do wszystkich wymienionych rad kotlety zawsze będą soczyste, a panierka zawsze będzie się trzymać właściwego miejsca.

Both comments and pings are currently closed.