Jak odpowiednio przygotować jagnięcinę

Jagnięcina to mięso młodych owiec. Najlepsza jagnięcina pochodzi z mięsa owiec, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Mięso jest wtedy niezwykle chude, kruche i soczyste. Jagnięcina jest mięsem bardzo w Polsce niedocenianym. Od jedzenia jagnięciny wielu z nas powstrzymuje obawa przed jej dość specyficznym aromatem i smakiem. Całkiem jednak niesłusznie, odpowiednio przygotowana przed pieczeniem czy duszeniem jagnięcina pozbawiona jest owego specyficznego aromatu. Dlatego zanim przygotujemy potrawy z jagnięciny, musimy mięso zabejcować lub zamarynować. Najlepszą marynatę do jagnięciny otrzymamy z czerwonego lub białego wina, do którego dodamy niewielką ilość czosnku, cebuli i oliwy. Mięso w marynacie należy pozostawić w chłodnym miejscu na dzień lub dwa. Jak długo mięso będziemy marynować zależy od wielkości kawałków mięsa, większe kawałki marynujemy dłużej. W trakcie marynowania obracamy mięso kilkakrotnie, pozwoli to na dobrze pokrycie wszystkich kawałków mięsa marynatą. Jagnięcinę możemy także smarować kwaśnym mlekiem lub bejcą przygotowaną z wody i octu. Ocet rozcieńczmy wodą w proporcji 1:3. Rozcieńczony ocet gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i ziaren jałowca. Do bejcy dodajemy także warzywa. Do bejcy możemy dodać także zioła: rozmaryn, tymianek i cząber.

Both comments and pings are currently closed.