Jak można przyrządzić rybę

Rybę możemy przygotować na różne sposoby. Oczywiście najbardziej popularnym jest jej usmażenie na patelni. Decydując się na taki sposób przyrządzenia ryby należy pamiętać aby używać do jej smażenia tłuszczu dobrej jakości. Nie może to także być tłuszcz stary. Rybę należy na patelni ułożyć dopiero wtedy, kiedy tłuszcz się mocno rozgrzeje. Warto pamiętać o tym, że podczas smażenia ryby patelnia nie powinna być przykryta. Ryby, które cechują się niezwykle delikatnym mięsem warto smażyć nie na oleju a na bardzo dobrym gatunkowo maśle. Masło warto wykorzystać także pod koniec smażenia w przypadku właściwie każdej ryby. Jego kawałeczek należy wówczas położyć na rybie. Masło po roztopieniu nada rybie niesamowitego smaku. Ryby są także bardzo wdzięczne jeśli chodzi o grillowanie. Ryba z grilla uda się nawet osobie, która w grillowaniu nie ma zbytniej wprawy. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalne kratki do smażenia ryb. Ciekawym sposobem na przyrządzenie ryby jest jest upieczenie w pergaminie. Tak przygotowywać możemy filety oraz tuszki. Wystarczy posypać je przyprawami i skropić dobrym winem, a następnie zawinąć w pergamin. Sprawdzi się także aluminiowa folia. Tak przygotowaną rybę powinniśmy piec przez około piętnaście minut w piekarniku, który nagrzaliśmy do 220 stopni. Rybę możemy także ugotować na parze lub w wywarze. Możemy także upiec ją w piekarniku nie przykrywając jej.

Both comments and pings are currently closed.