Jak kupić świeżą rybę

Ryby to jeden z bardziej wartościowych pod względem odżywczym produktów. Możemy je przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów: smażone, pieczone, w galarecie. Zanim jednak przystąpimy do przygotowywania potraw z ryb warto dowiedzieć się jak należy kupować rybę i na co zwrócić uwagę aby nie kupić sobie ryby starej. Przede wszystkim należy zwracać uwagę na zapach. Świeża ryba zawsze ma zapach morza. Nigdy nie należy kupować ryby, która pachnie mułem. Świeżość ryby można bardzo łatwo określić także po wyglądzie jej oczu. Jeśli ryba jest świeża to jej oczy są błyszczące i wypukłe, a ich barwa jest jasna. Jeśli oczy ryby pokryte są mgłą nie należy jej kupować. Koniecznie trzeba sprawdzić także w jakim stanie są skrzela ryby. U ryb świeżych skrzela mają kolor ciemnoróżowy, zawsze też przylegają do ciała. Jeśli ryba jest nieświeża jej skrzela będą bardzo ciemne lub wręcz odwrotnie – niezwykle jasne. Warto także sprawdzając świeżość ryby po prostu nacisnąć ją palcem. Jeśli jest świeża to odcisk zniknie. Jeśli natomiast pojawi się na rybie wgłębienie to kupujmy jej – jest już mocno nieświeża. O świeżości ryby świadczą również łuski. Jeśli odstają lepiej zrezygnować z zakupu ryby ponieważ może być nieświeża. Trzeba pamiętać, że tylko potrawy przygotowane ze świeżych ryb cechują się wspaniałym smakiem.

Both comments and pings are currently closed.