Jak kupić dobrą mąkę

Mąka jest z całą pewnością półproduktem, bez którego trudno sobie wyobrazić kulinarną działalność. To bowiem z niej przygotowujemy ciasto, pieczywo, kluski i makarony oraz pierogi. Na co więc zwracać uwagę, kiedy chcemy kupić mąkę w sklepie? Przede wszystkim zawsze trzeba pamiętać o tym aby sprawdzić datę przydatności do spożycia. Trzeba bowiem sobie uświadomić, że mąka pogarsza swoją jakość wraz z tym jak jest starsza. Po zakupie mąkę zawsze należy umieścić w szczelnym naczyniu, które jest umieszczone w miejscu chłodnym, ale jednocześnie bardzo suchym. Nic tak bardzo nie szkodzi mące jak wilgoć. Mąkę powinno się przechowywać nie dłużej niż pięć miesięcy. Jeśli zależy nam na zakupie mąki ekologicznej absolutnie nie powinniśmy się kierować tylko oznaczeniem eko, które pojawiło się na opakowaniu. Zawsze należy dokładnie sprawdzić czy mąka posiada wymagane certyfikaty. Jeśli zależy nam na mące bardzo dobrej jakości warto nie kupować jej w sklepie, a w młynie. Taka mąka prosto po zakupie jest niezwykle świeża i odznacza się naprawdę wysoką jakością. Jeśli pieczemy samodzielnie chleb powinniśmy szukać mąki, która pozbawiona jest środków spulchniających i konserwantów. Dlatego lepiej zrezygnować z zakupu gotowych mieszanek chlebowych, które właśnie w takie dodatki są często niezwykle bogate.

Both comments and pings are currently closed.