Grzyby w śmietanie

W kuchni rosyjskiej znajdziemy wiele naprawdę interesujących i bardzo smacznych dań. Znajdują się wśród nich grzyby w śmietanie, które są prawdziwym rarytasem. Do ich przygotowania potrzebujemy trzydzieści deko grzybów leśnych (najlepiej będzie jeśli będą to prawdziwki), pięć deko masła, jedną cebulę, jeden ząbek czosnku, pół szklanki kwaśnej śmietany (powinna być bardzo gęsta), osiem deko żółtego sera oraz sól i pieprz do smaku. Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od opłukania grzybów. Następnie należy je pokroić w paski. Następnie cebulę należy obrać oraz drobno posiekać po czym zeszklić ją na maśle. Kiedy cebula jest już szklista dodajemy do niej czosnek, który uprzednio przecisnęliśmy przez praskę oraz grzyby. Całość należy doprawić solą oraz pieprzem według smaku. Potrawy z grzybów smakują doskonale jeśli przyprawione są nieco bardziej pikantnie. Całość należy chwilę poddusić. Następnie dolewamy do garnka śmietanę. Całość należy po tym zagotować. Kiedy danie się zagotowało możemy je przekładać do kokilek, które muszą być jednak żaroodporne. Jeśli nie mamy takich małych miseczek do zapiekania możemy umieścić potrawę w jednej dużej formie, a następnie porcjować ją już po upieczeniu. Wierzch potrawy należy posypać żółtym serem, który uprzednio starliśmy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowanie danie wstawiamy do nagrzanego do około stu pięćdziesięciu stopni piekarnika oraz zapiekamy aż ser całkowicie się rozpuści.

Both comments and pings are currently closed.