Czym jest konfitura

Jednym z rodzajów owocowych przetworów są konfitury. Konfitura to owoce smażone w gęstym syropie, który przygotowuje się z wody lub soku z owoców i cukru. Syrop do przygotowania konfitur przyrządza się wsypując do określonej w przepisie ilości wody, następnie do wody wsypuje się określoną ilości cukru i podgrzewa stale przy tym mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści, dalej wszystko gotujemy zbierając tworzącą się pianę. Syrop gotujemy do chwili, w której spuszczona na talerzyk kropla płynu ciągnie za sobą nitkę. Teraz już do przygotowanego syropu możemy wkładać owoce. Nigdy nie dodajemy wszystkich owoców jednocześnie, lecz czynimy to stopniowo. Po dodaniu owoców syrop wraz z owocami podgrzewamy, pilnując jednak, by płyn się nie zagotował. Owoców nie mieszamy, tylko od czasu do czasu jedynie potrząsamy garnkiem. W trakcie smażenia konfitur trzeba także zbierać tworzącą się pianę. Smażenie konfitur trwa kilka dni, im dłużej je smażymy, tym konfitury są smaczniejsze. Dlatego smażenie konfitur przerywa się na kilka godzin, można pozostawiać je do następnego dnia. Smażenie konfitur można zakończyć kiedy owoce są szkliste i nie wypływają na powierzchnię syropu. Konfitury przekłada się do słoików kiedy są jeszcze gorące. Słoiki można uszczelnić nakładając wycięty z pergaminu krążek, który zwilżyliśmy spirytusem. Najsmaczniejsze konfitury, to konfitury z wiśni.

Both comments and pings are currently closed.