Części mięsa cielęcego

Jednym z najdelikatniejszych rodzajów mięsa jest cielęcina. Jadamy ją jednak bardzo rzadko ponieważ jest niezwykle droga. Jeśli jednak zdecydujemy się już na jej zakup warto wiedzieć co z jakich części cielaka możemy przygotować. Jeśli szukamy mięsa, z którego będziemy mogli przyrządzić przepyszne sznycle lub pieczeń warto postawić na cielęcy udziec. Mięso to jest niezwykle chude. Przed przygotowaniem warto więc włożyć je w marynatę z dodatkiem oliwy lub oleju. Najlepiej sprawdzi się w tym celu olej rzepakowy. Udziec cielęcy świetnie komponuje się z takimi przyprawami jak tymianek, czosnek oraz cebula. Można do niego dodawać także cytrynę. Jeśli chcemy udziec cielęcy upiec w całości będziemy potrzebowali na to około godziny. Warto podczas pieczenia podlewać go regularnie winem. Najlepiej do cielęciny pasuje wino białe. Udziec możemy także pokroić w kostkę i w takiej formie wykorzystać do przygotowania gulaszu. Najbardziej uniwersalnym fragmentem mięsa cielęcego jest łopatka. Nadaje się ona zarówno do pieczenia, jak i duszenia. Można z niej przygotować zrazy oraz gulasz. Jeśli chcemy z łopatki przygotować gulasz warto dodać do niego cebulkę, czosnek oraz wino. Jeśli zależy nam na uzyskaniu ciemnego sosu możemy zdecydować się na zastosowanie wina czerwonego. Do takiego gulaszu świetnie pasuje koncentrat pomidorowy oraz odrobina kwaśnej śmietany.

Both comments and pings are currently closed.