Ciasto z rabarbarem

Bardzo dużą popularnością cieszą się ciasta z owocami. W maju, kiedy pojawia się rabarbar, możemy upiec pyszne ciasto z rabarbarem. Do upieczenia tego ciasta potrzebujemy: 300 g mąki, 150 g cukru, 200 g schłodzonego masła, 150 g migdałów, łyżeczki proszku do pieczenia, opakowania cukru waniliowego, 2 jaj, 1000 g rabarbaru oraz 50 g płatków migdałowych i cukru pudru. Obieramy i mielimy migdały. Schłodzone masło kroimy na plastry, dodajemy do mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy zmielone migdały, cukier waniliowy, jajka i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Rabarbar myjemy, osączamy i ostrym nożem obieramy ze skórki. Obrany rabarbar kroimy na kawałki i układamy na ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, wstawiamy do niego przygotowaną blachę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 30 minut. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi i wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika. Wersji ciast z owocami jest bardzo dużo. Bardzo smaczne są kruche lub drożdżowe ciasta ze śliwkami. Możemy piec także ciasto biszkoptowe z dodatkiem truskawek lub jabłek. Wśród owocowych ciast najwięcej zwolenników ma chyba jednak przygotowywana na kruchym cieście szarlotka, którą możemy piec praktycznie przez cały rok.

Both comments and pings are currently closed.