Chętnie przygotowywane marynaty

Marynaty należą do jednych z chętniej przygotowywanych przetworów na zimę. Najczęściej marynujemy grzybki lub paprykę, tym razem proponuję przygotowanie marynowanej cebulki. Do przygotowania marynowanej cebulki potrzebujemy: 1 kg malutkiej cebulki (najlepsza jest szalotka), 250 ml wody i łyżkę soli. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: 2 szklanek 6% białego octu winnego, 1 l białego wytrawnego wina, 2 papryczek chilli, 2 łyżeczek ziarenek pieprzu, po 1 łyżeczce kurkumy i ziela angielskiego, 3 łyżeczek gorczycy, 2 liści laurowych, łyżeczki soli i 6 łyżek cukru. Obieramy cebulkę i wkładamy ja do miski. Gotujemy podaną ilość wody z łyżką soli. Przygotowanym płynem zalewamy cebulki i pozostawiamy na 12 godzin. Do garnka wlewamy wino i ocet, dodajemy pozostałe składniki, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 5 minut. Osączoną z zalewy cebulkę układamy w wyparzonych, gorących słoikach i zalewamy wrzącą zalewą. Zamykamy słoiki. Cebulka jest gotowa do spożycia już po tygodniu. Marynować możemy nie tylko cebulkę, ale również czosnek. Bardzo smaczna jest także marynowana papryka z dodatkiem miodu. Marynatę z papryki przygotujemy z 2 kg papryki, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 l wody, 125 ml 6% octu winnego, łyżeczki miodu, 100 g cukru i łyżeczki soli. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy na 4 części i układamy w słojach. Z podanych składników gotujemy zalewę, zalewamy paprykę, wlewając na wierzch trochę oleju. Pasteryzujemy.

Both comments and pings are currently closed.