Belgijskie ciasto maślane

Belgia to kraj, który pod względem kulinarnym znany jest przede wszystkim ze wspaniałych deserów. Jednym z nich jest z całą pewnością ciasto maślane. Do jego przygotowania potrzebujemy cztery jajka, dwadzieścia deko cukru oraz dokładnie tyle samo mąki, czternaście deko masła oraz torebkę cukru waniliowego. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Następnie masło i cukier dodajemy do żółtek i całość ucieramy na gładką masę. Następnie należy przesiać mąkę oraz dodać ją do masy jajecznej. Całość należy dokładnie wymieszać. Nie powinny zostać nam grudki. Tak przygotowaną masą wypełniamy blaszki do pieczenia keksu. Powinny one być jednak natłuszczone oraz oprószone mąką lub bułką tartą. Dzięki temu nasze ciasto nie będzie przywierało do blaszki. Takie ciasto powinniśmy wstawić do piekarnika nagrzanego do około stu sześćdziesięciu stopni i piec przez około godzinę. Wielką zaletą belgijskiego ciasta maślanego jest fakt, że można je w prosty sposób modyfikować. Możemy dodać do niego na przykład pokrojone na niewielkie części jabłko. Trzeba jednak pamiętać, że musimy to zrobić przed pieczeniem ciasta. Możemy także przygotować to ciasto w wersji dwukolorowej. Wystarczy przed umieszczeniem w blaszce ciasto podzielić na dwie części, a następnie do jednej połowy dodać dwie łyżki kakao. Jeśli lubimy ciasto o smaku cytrynowym możemy również do masy dolać nieco olejku cytrynowego. Ciekawym dodatkiem jest również mak.

Both comments and pings are currently closed.