Bardzo smaczne mięso

Dziczyzna jest jednym ze smaczniejszych gatunków mięsa. Doskonale nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia, smażenia oraz grillowania. Można z niej także przyrządzać niezwykle smakowite pasztety i terriny. Aby przygotować pasztet z dziczyzny będziemy potrzebowali takie części mięsa jak podgardle, boczek, wątróbka, schab, łopatka oraz pręgi i łaty. Aby pasztet był smaczniejszy i cechował się o wiele wyższą jakością możemy dodać mięso lepsze, czyli na przykład udziec. Terrina jest rodzajem francuskiego pasztetu. Do jego przyrządzenia potrzeba najlepsze części mięsa sarniego, a więc łopatkę, karczek oraz udziec. Jeśli chcemy dziczyznę smażyć powinniśmy sięgnąć po comber, polędwicę z sarny (nadaje się również ta z daniela, łosia i jelenia) oraz steki z sarny i jelenia. Dziczyznę należy smażyć albo na dobrze sklarowanym maśle albo też na gęsim smalcu. Trzeba pamiętać o tym, że dziczyzna nie lubi długiego smażenia. Jeśli chcemy dziczyznę upiec powinniśmy pamiętać o tym aby najpierw lekko mięso obsmażyć. Dzięki temu zostaną zamknięte pory, a wszystkie soki zostaną we wnętrzu mięsa. Dziczyznę należy piec około dwóch godzin chociaż czas ten uzależniony jest on wielkości i rodzaju mięsa. Trzeba pamiętać, że takie mięso po upieczeniu powinno być w środku lekko różowe. W przypadku polędwicy można pokusić się o pieczenie w folii.

Both comments and pings are currently closed.