Bardzo popularne włoskie danie

Jednym z bardziej znanych włoskich dań jest z całą pewnością risotto. Jego podstawowe składniki są niezwykle proste. Są to ryż, bulion, cebula. Bardzo często do podstawowych składników risotto zalicza się także wino. To, co dodamy do risotto ponadto jest już naszą wariacją na jego temat. Mogą to być warzywa, mięso, ser, różnorakie zioła. Jednym z popularniejszych rodzajów risotta jest to, które podawane jest z owocami morza. Niezwykle ciekawą propozycją jest tak zwane czarne risotto, do którego dodaje się atrament z kałamarnicy. Za najbardziej z kolei znane risotto uchodzi risotto alla milanese. Przygotowywane jest ono z dodatkiem szafranu. W Polsce dużo łatwiej będzie przygotować risotto z brokułami, czosnkiem czy fasolą. Można do risotto dodać także dynię lub boczek i zielony groszek. Przygotowanie risotto jest niezwykle proste. Na początku należy przesmażyć pokrojoną w kostkę do cebulę. Po chwili dodajemy do niej ryż. W tym momencie warto podkreślić, że do risotto należy używać specjalnego ryżu. Najlepiej w risotto sprawdza się ryż arborio i carnaroli. Po dodaniu ryżu risotto należy chwilę posmażyć po czym dodać do niego bulion oraz składniki, które wybraliśmy. W zależności od naszego gustu oraz gatunku ryżu, który zdecydowaliśmy się użyć risotto może mieć konsystencję kremową i jednocześnie półpłynną lub też nieco bardziej ścisłą.

Both comments and pings are currently closed.